Často kladené otázky

Co je to kegerátor?

Kegerátor, nebo také pivní lednička, je speciální výčep, který zakonzervuje naražený pivní sud a díky tomu je možné pít pivo týdny po naražení bez ztráty chuti.

Mohu si někde pivní lednici prohlédnout?

Samozřejmě. Všechny varianty pivních lednic máme vystavené ve skladu (Zámecká 200, Spálené Poříčí) nebo se podívejte na náš Instagram a Facebook, kde jsou fotky a videa z reálných prostředí zákazníků.

Jak Vás mohu kontaktovat?

K zastižení jsme celý den na telefonu +420720505614

Nebo nám napište email kegmaster@kegmaster.cz.

Co vše potřebuji pro provoz kegerátoru/pivní ledničky?

Pro úspěšné čepování piva z kegerátoru je zapotřebí:

  • Kegerátor/ pivní lednička KegMaster
  • Lahev na CO2 (slouží k natlakování sudu a pro tok piva) - ale pozor, musí být naplněná
  • Redukční ventil na CO2 (reguluje množství tlaku plynu, aby bylo zajištěno optimální čepování piva)
  • Narážeč - nabízíme nejčastěji používaný narážeč - bajonet
  • Čerstvý sud piva

Co vše je součástí Vašeho kegerátoru?

Součástí našich kegerátorů je:

  • výčepní věž
  • základní (vertikální) pivní kohout
  • drátěná police
  • veškeré hadice
  • 6ks hliníkových kelímků KegMaster
  • 6ks podtácků KegMaster

Mohu používat kegerátor venku?

Ano, můžete. Naše kegerátory jsou navržené a upravené tak, abyste je mohli bez problému používat venku na terase nebo v garáži.

Jediné co je třeba zajistit je, aby na něj nepršelo. Naše kegerátory jsou odolné vzdušné vlhkosti a povětrnostním vlivům, ale nejsou voděodolné.

Pokud chcete používat kegerátor i v zimě, je třeba jej přesunout do tepla, kde bude alespoň 5°C. Pokud jej necháte venku, dojde kvůli termodynamice k obrácení tepelného toku a dojde k zahřívání sudu, místo jeho chlazení.

Jak zprovozním pivní ledničku?

Zprovoznění se vůbec nemusíte bát. Ke každému kegerátoru dodáváme papírový návod, kdy je krok po kroku rozepsáno, co se má kam připojit, jak se co zajistí a taky jak se zjistí zda jste to složili správně. 

Pokud jste spíše pro video návody, tak i pro Vás máme dobrou zprávu - každý náš zákazník má neomezený přístup k instruktážním videím, kdy vidíte v reálném čase a krok po kroku, jak se kegerátor zprovozní. 

Pokud se tímto nechcete zaobírat, můžete nás kontaktovat a my se o složení Vašeho nového miláčka postaráme sami.

Jak dlouho v kegerátoru vydrží pivo čerstvé

V kegerátoru vydrží naražený sud při vhodně nastavených podmínkách minimálně 3 měsíce. Dokonce se k nám dostali i zvěsti o 6 nebo dokonce 9 měsíců naražených sudech Pilsner Urquell! Ale z vlastní zkušenosti víme, že tak dlouho sud plný stejně nevydrží...

Jak rychle mi kegerátor dorazí?

Zakládáme si na tom, že Vaše objednávky opouští sklad následující pracovní den po objednávce. Pokud využijete dopravce Geis, dostanete pivní ledničku ke dveřím nejpozději 3 dny po objednávce.

Kolik stojí provoz kegerátoru?

Naše kegerátory mají energetický štítek třídy B - což znamená, že se jedná o spotřebič s nízkou spotřebou elektřiny -140 kWh/rok. Pokud uvažujeme průměrnou sazbu 4,- Kč/kWh dostaneme měsíční cenu cca 47,- Kč.

Jak často je potřeba kegerátor čistit?

Pro maximální prožitek doporučujeme vyčistit trubky po každém sudu. Minimálně byste měli čistit trubky jednou za půl roku. Pro nejsnazší čištění doporučujeme využít náš sanitační sud KegMaster. Návod k jeho použití dodáváme s výrobkem a rovněž můžete na našem YouTube kanálu, nalézt videonávod krok za krokem.

Je pivo z kegerátoru stejně dobré jako v hospodě?

Ano - pokud je pivo správně nachlazené, naražené a načepované, chutná ve většině případů dokonce lépe než ve většině hospod. Důvodem je kontrolovaná a stabilní teplota piva a také homogenní chlad po celém vedení piva až do půllitru. A navíc si ho můžete vychutnat doma v obýváku při koukání na Váš oblíbený sport a nebo při grilování! A to vše bez zavíračky - Vaše domácí hospoda má otevřeno non-stop. Pokud by Vás zajímalo toto téma hlouběji, pročtěte si tuto profesionální  příručku.

Co se stane, když mi dojde bomba uprostřed sudu?

Pokud je bomba správně napojena, tak dojde k jejímu úplnému vypuštění s dopitím sudu a nebo bude mít po jeho dopití minimální tlak. Kontrolu můžete kdykoliv provést na redukčním ventilu, který je k Vaší bombě napojen. Doporučujeme si zkontrolovat tlak před každou velkou akcí, aby Vás to nezaskočilo a nebo mít v záloze připravenou bombu záložní. Nicméně, při takovém tom domácím popíjení vystačí bomba 10-12 měsíců.

Jaké plyny mohu používat pro natlakování piva?

Pro tlačení piva můžete využít jak Biogon, tak CO2.

CO2 je z hlediska konzervace piva vhodnější variantou, protože udrží pivo déle čerstvé, zachová správný říz a neovlivní pěnu.

Biogon pro toto použití není zcela ideální variantou, protože se primárně využívá pro delší vedení piva, čepování Stoutu nebo vícestupňová piva. A taky neudrží dlouhodobě správný tlak, takže pivo nemá hustou pěnu a chuť.

CO2 vs Biogon (CO2 + N2)

Biogon je směs CO2 a Dusíku (N2) v poměru 20% CO2 a 80% N2. Dusík se v pivu téměr nerozpouští, takže nezvyšuje tlak v sudu a neudržuje říz ani pěnu jako čistý CO2. Navíc je dražší, než čistý potravinářský CO2.

Biogon je určený hlavně pro speciály (např. Guinness). Používá se v restauracích na stouty, portery a tmavá piva s jemnější pěnou. Pro klasické světlé ležáky je nevhodný, protože mění chuťový profil.

CO2 je levnější, dostupnější a přesně na to navržený.

Domácí kegerátory jsou navrženy na tlak z čistého CO2, kterž udrží správnou karbonizaci, pěnu i chuť a pivo v něm vydrží déle čerstvé.

Naše doporučení

Používej čistý CO2 - je levnější, bezpečný a zajistí, že Tvoje pivo bude mít vždycky správný říz, pěnu a chuť.

Biogon nedává domácímu výčepu žádnou výhodu - naopak zvyšuje riziko horší chuti. Pokud máš ale na čepu speciál, který je vhodné natlakovat biogonem, to je už jiná věc.

Jaký tlak má být v sudu?

Tlak v sudu s pivem by se měl pohybovat mezi 1,8 a 3 bary. Bohužel, velikost tlaku v sudu není jednoznačně daná a záleží na pivu i teplotě sudu. Nám se osvědčilo pivo natlakovat na 2 bary (29 PSI) a zvyšovat pouze za předpokladu, že by pivo neteklo.

Co dělat, když pivo neteče?

Pokud Vám pivo neteče, jako první se podívejte, zda není tok piva nějak blokován. Může se stát, že při manipulaci se sudem dojde k přiškrcení hadice a ta tudíž nemůže mít průtok.

Rovněž zkontrolujte, zda se hadice nedotýká tepelného výměníku (v zadní části) a Váš nápoj nezmrzl. V takovém případě doporučujeme pivní vedení rozebrat a vyčistit, nebo kegerátor vypnout a nechat ledový špunt přirozeně roztát.

Pokud víte, že toku piva před kohoutem nic nebrání, zkontrolujte zda je samotná pípa správně zapojena a nebrání průtoku. U KegMaster Deluxe zkontrolujte zda není kompenzátor (páčka na boku) zavřený.

Rovněž mohl nastat moment, kdy Vám neočekávaně došla lahev na CO2. Zkontrolujte redukční ventil a pokud ukazuje na jedněch hodinách "0", je třeba lahev vyměnit nebo nechat doplnit. Nezapomeňte při odmontování lahve uzavřít tok plynu, abyste nezpůsobili únik tekutiny.

Co dělat, když pivo pění?

Pokud Vám pivo pěni, nemusí to být nutně špatně. Pokud jste narazili nový sud, je tento děj zcela normální a bohužel můžete mít první piva hodně napěněná, nebo můžete dokonce mít jenom načepovanou pěnu.

Pokud Vám pivo teklo normálně a začalo pěnit až teď, je třeba zkontrolovat, zda jste již nevypili celý sud. V takovém případě je třeba obstarat sud nový.

Pokud nenastala ani jedna situace z výše uvedených, mohl nastat problém s tlakem v sudu. Zkontrolujte redukční ventil na plynové lahvi a případně tlak snižte o 0,5 bar.

Také mohla nastat situace, že máte zanešenou výčepní hlavici. Naštěstí jdou všechny naše výčepní hlavice jednoduše rozebrat a vyčistit. Pokud si nevíte rady, připravili jsme pro Vás instruktážní video i na tuto problematiku.

Jaké typy sudů do kegerátoru pasují?

Do kegerátoru se vejdou všechny druhy sudů - 50 litrový sud (padesátka), 30l litrový sud (štěně), 15 litrový sud (popelník).

Do pivní lednice KegMaster se vejdou dva 15 litrové sudy najednou, takže můžete při dopití rovnou přerazit na nový a nezdržovat se s nachlazením nového soudku.

Jak dlouho se bude sud chladit na požadovanou teplotu?

Pro 50 litrový sud: Pokud budeme počítat za výchozí pokojovou teplotu příjemných 25 °C, trvá jeho úplné vychlazení na 2 °C přibližně 10-14 hodin. Pokud má sud už kolem 15 °C, zvládne to kegerátor za 5-8 hodin.

Pro 30 litrový sud: Za stejných podmínek, tedy při chlazení z 25 °C na 2 °C trvá chlazení 5-7 hodin.

Pro 15 litrový sud: Z 25 °C na 2 °C trvá chlazení 2-4 hodiny.

Pokud je keg zchazený na cca 15 °C, všechny časy se zkrátí přibližně na polovinu!

Pro urychlení  doporučujeme:

  • Nechat sud předem zchladit (např. ve sklepě nebo venku přes noc)
  • Dát ho do už vychlazeného kegerátoru
  • Během prvních hodin zbytečně neotevírat dveře

Tip: Při chlazení počítej s tím, že velký sud má obrovskou tepelnou setrvačnost - ideálně ho vlož večer a ráno je připravený k čepování!

Jaký typ narážeče potřebuji?

Narážecí hlava (narážeč) není celorepublikově ustálený, takže různé pivovary využívají různé narážecí hlavy. Všechny narážecí hlavy jsou dostatečně rozdílné, takže je jen tak nezaměníte.

Narážecí hlava bajonet - nejčastější

Pivovary, které využívají bajonet:

  • Plzeňský Prazdroj
  • Gambrinus
  • Budějovický pivovar
  • Radegast
  • Primátor
  • ... a další

Narážecí hlava plochá (žehlička)  - méně používaná

Pivovary, které využívají plochý narážeč:

  • Holba
  • Litovel
  • Svijany
  • Birell
  • ... a další

Narážecí hlava kombi - nejméně častá

Pivovary, které využívají kombinovaný narážeč:

  • Herold
  • Černá Hora
  • Chodovar
  • Kofola a další limonády

Pokud Vás zajímá konkrétní seznam pro všechny pivovary v ČR, klikněte prosím zde.

Jaké jsou možnosti dopravy?

Standardně nabízíme naší dopravu s montáží, osobní odběr (Zámecká 200, Spálené Poříčí), PPL a GEIS.

Jak dlouho trvá doprava?

Vaší objednávku odešleme buď ten samý den, nebo den následující. Od objednání Vám balík dorazí za maximálně 3 pracovní dny.

Doručení do Vánoc?

ANO! Víme, že není nic horšího, než když Vám nedorazí dárek pod stromeček... Proto uděláme lidské maximum pro to, aby tomu tak bylo. I kdybychom měli lednici dovézt přes celou Republiku...